İstiridye mantarı doğada bulabileceğiniz en lezzetli mantarlar arasında ilk sıralardadır. Şapkası istiridye şeklini andırması nedeniyle istiridye mantarı olarak adlandırılmıştır. Doğada bulmak diğer birçok mantar türüne göre daha zor olduğundan ticari olarak üretilmesinden dolayı halk arasında sevilen bir mantar halini almıştır.
Dünya’da ticari olarak üretimi yapılan mantarlar içerisinde ikinci sırada olup Avrupa’da bolca tüketilmektedir. İlk sırada ise beyaz şapkalı mantar gelmektedir.
İstiridye mantarı doğada kavak, kayın, meşe, kestane, ıhlamur gibi ağaçlarında gövdelerinde yetişir. En bol yetiştiği ağaç türü kavak ağacı olması nedeniyle kavak mantarı olarak da bilinir.
İstiridye mantarı, uzun gövdeli kavak, kayın gibi ağaçların gövdelerinde, genellikle ağacın üst kısımlarında, bol oksijen, nem ve çiğ olan iklimde yetişir.
Güneş ışığının az olduğu, serin ve nemli yamaçlarda yetişen kavak ağaçları, istiridye mantarı için ilk bakmanız gereken yerlerdir.
İstiridye mantarı yetiştiriciliği son yılların en gözde iş fikirleri arasında gelir. Mantarlar uygun şartlar oluştuğunda çok hızlı gelişen ve büyüyen canlılardır. Bu nedenle istiridye mantarı yetiştirmek kolay bir iş olarak düşünülür ancak sanıldığı kadar kolay değildir.
İstiridye mantarı, kompost adı verilen ve içinde saman, talaş, kepek gibi selüloz içeren ağaç artıkları ile doldurulmuş torbalar içine misel adı verilen mantar tohumlarının atılması ile yetiştirilir.
Bu kompostlar üretim ve hasat dönemlerinde farklı sıcaklık, nem, oksijen ve ışık seviyelerine sahip ortamlarda bulunması gereklidir. Örneğin kuluçka yani mantar tohumlarının geliştiği dönemde sıcaklığın 25 derece civarında olması, mantarın büyüdüğü dönemde ise 12-18 derece arasında olması gereklidir.
İstiridye mantarı üretimi hakkında detaylı bilgiyi istiridye mantarı yetiştiriciliği adlı yazıdan öğrenebilirsiniz.
İstiridye mantarı günümüzde neredeyse tüm süpermarketlerde ve semt pazarlarında satılmaktadır. İstiridye mantarı fiyatı, satıldığı yere göre değişiklik gösterse de semt pazarlarında ortalama kilogram fiyatı 10-15 lira arasında değişmektedir.
İstiridye mantarı ayrıca kurutuluş olarak da satılmaktadır. Organik ürün veya kurutulmuş ürün satan marketlerden veya e-ticaret sitelerinden kurutulmuş istiridye mantarı bulabilirsiniz.
Latince Adı : Pleurotus ostreatus
Yerel İsimleri : Kavak Mantarı, Kayın Mantarı
Yetiştiği Ortam : Kavak Ormanı ve Kayın Ormanı
Yetiştiği İklim : Nemli İklim, Serin Hava
Toplanma Zamanı : İlkbahar, Sonbahar
En Uygun Bölge : Batı Karadeniz, Kuzey Marmara
İstiridye mantarı güvenle yenebilen mantar türleri arasındadır. Ancak yediğiniz mantarın gerçekten istiridye mantarı olduğuna emin olmalısınız.
Doğadan toplanan tüm mantarlar doğada bulunan zehirli mantarlar ile karıştırılabilir. Bu nedenle yabani mantarlar sadece uzmanlar tarafından toplanmalıdır.